yesterday is a new day today

Yay! Nu har jag legat och tagit en tupplur sedan klockan tre, elleer jag klev upp för en halvtimme sedan!!
Var iallafall as nice, förutom huvudvärken som kom nu^^
Men idag har vi bakat all day long, prinsesstårtor och lussekatter samt fixat strösocker m.m. på vissa bullar som redan var gjorda.
Man känner julkänslan när det är lussekatter i farten, känns bara fint! Och senare skall vi baka pepparkakor och det känns riktigt, riktigt mysigt dock tycker jag inte om de men lär trycka i mig en för stämningens skull.. Haha. : )



(!ej mina foton!)

Här kommer ett recept på lussekatter för er sugna:
-recept från: www.recepten.com


Tid: 2 timmar
 

 50 st
 

Du behöver:

  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 150 g margarin eller smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 burk (250 g) kesella
  • 2 pkt (à 0,5 g) saffran
  • 1½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl

Pensling:

  • 1 ägg

Garnering:

  • russin

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).

3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.

6. Pensla brödet med uppvispat ägg.

7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.

8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0